Dit is een uitleg van de verschillende punten die op onze site als wandel etiquette staan. Hopelijk geeft dit nog meer duidelijkheid hoe uw wandelingen voor u en uw omgeving fijn kunnen zijn.
U bent verantwoordelijk voor uw hond, niemand anders.
Het in huis nemen van een hond brengt veel met zich mee, wat niet eindigt bij het zorgen voor eten, drinken, aandacht en beweging. U heeft ook verantwoordelijkheden naar anderen toe, u kies immers voor uw hond en niemand anders.
Ook als uw hond al probleemgedrag vertoonde toen u hem in huis haalde, blijven de daden van uw hond uw verantwoordelijkheid. Ken de grenzen van uw hond en werk aan zijn gedrag. Volg een lessen individueel of op de hondenschool en wees het storend gedrag zoveel mogelijk voor. En mocht er toch iets mis gaan, wees dan zo beleefd om wel uw excuses aan te bieden.
Niet iedereen vindt honden leuk
Alhoewel u waarschijnlijk dol bent op uw hond, geldt dit niet voor iedereen. Roep uw hond dus bij u als u mensen tegen komt. Uw hond zal misschien niet achter hen aanrennen of ze bijten, maar zij kennen uw hond niet en kunnen heel andere ervaringen hebben met honden.
Dus als u joggers, fietsers, ruiters of mensen en kinderen tegenkomt laat u uw hond zitten en lijnt u hem zo nodig aan. Hoe meer rust u en uw hond uitstralen hoe plezieriger anderen zich bij u beide voelen.
Iedereen heeft het recht op een rustige wandeling, dus ook in een honden losloop gebied. Wees dus sociaal, houdt uw hond onder appèl en geef mensen de ruimte.
Hondenpoep
Niet opgeruimde hondenpoep staat elk jaar in de top 3 van de ergernissen top 10. Niet voor niets worden er tegenwoordig bekeuringen uitgedeeld voor het nalaten van het opruimen van hondenpoep. Sterker nog, als u geen middel mee heeft om de poep mee op te ruimen, kunt u die bekeuring ook al krijgen. Draag eraan bij dat honden een goede reputatie krijgen, bespaar uzelf de boete, en ruim de poep van uw hond gewoon op!
Niet alle honden willen of kunnen spelen
Een hulphond (met herkenbaar tuigje), een werkhond, een aangelijnde hond mogen of kunnen niet met andere honden interactie hebben. Maar ook de hond van een eigenaar die zijn hond bij zich roept als hij uw hond ziet of die pogingen doet uw hond bij de zijne weg te houden kan of wil geen interactie hebben.
U moet dan ook uw hond bij u roepen en/of aanlijnen, voordat er interactie tussen de honden is.
Zorg, bij het later weer loslaten, dan wel dat hij niet alsnog terug rent. Er is namelijk een redelijke kans dat deze hond uitvalt naar honden, dat het een loops teefje betreft of dat de hond herstellende is van ziekte of een operatie.
Sommige honden(rassen) kunnen niet goed samenspelen, omdat ze elkaars stijl niet snappen. Mocht spel er te grof aan toe gaan, dan is het beter het spel ter voorkoming van incidenten te beëindigen en uw hond mee te nemen.
Respecteer elkaars wensen
Elke hond is anders en elke eigenaar gaat, vaak met goede redenen, weer anders met zijn hond om. Heb hier respect voor, u voorkomt daarmee irritaties onderling.
Laat een hond dus met rust als de eigenaar dit liever heeft. Ook het geven van eten aan andermans honden, hoewel de gedachte erachter ongetwijfeld goed is, kunt u beter niet doen. Dit i.v.m. mogelijke voedselallergie en overgewicht, maar ook omdat het de gehoorzaamheid negatief kan beïnvloeden. Een hond zal namelijk al snel denken dat er bij elke vreemde wat te halen valt, met als gevolg een bedelende en opspringende honden. Natuurlijk kunt u uw koekje ook aan de eigenaar geven, die kan dan alsnog besluiten wat ermee te doen!
‘Gezellig’ uw hond uitlaten
We kennen het wel, een wandeling gaat vaak samen met een gesprek(je) hier en daar. In principe is daar niks mis mee, zolang u ten allen tijden weet waar uw hond is, wat hij uithaalt en u hem onder appèl houdt. Hetzelfde geldt voor het bellen tijdens de wandeling. Niets is immers zo vervelend als een hond die maar zijn gang gaat, omdat het baasje ergens anders mee bezig is. U zult merken dat u de band met uw hond versterkt en dat hij minder streken uithaalt! Dit is voor u en uw hond fijn, maar ook voor iedereen die u tegen komt.
Wat als het mis gaat
Niemand wil dat zijn hond in de problemen komt, toch kan het ondanks al het harde werk mis gaan. Uw hond kan bijvoorbeeld gaan vechten, in jassen bijten, op vee/ katten/ fietsers jagen en een persoon omver stoten of zelfs bijten. Probeer in al deze gevallen rustig te blijven, wissel bij gedane schade zo nodig gegevens uit en biedt aan de kosten te dekken. Uw hond valt onder uw WA verzekering, dus u kunt deze kosten bij uw verzekering indienen. Is de schade niet zodanig, maar voelt u zich wel schuldig? Het aanbieden van een bloemetje misstaat niemand.
Zie dit alles wel als een teken om uw hond nog beter in de gaten te houden, en eventueel een gedragstherapeut in de arm te nemen voor het in de toekomst voorkomen van dit gedrag.